Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans Projesi tanıtım toplantısı Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirildi.
Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans Projesi tanıtım toplantısı Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen “Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans” Projesi Tanıtım Toplantısı’na Vali Vekili Hakkı Uzun, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Betül Demir Kurucaoğlu, Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Nuray Gümrükçü, İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, projede eğitmen olarak yer alan akademisyenler ve medya çalışanları
katıldı.
Medya haberlerinde kadına yönelik şiddet ve cinayet haberlerinde kullanılan dil, üslup, haberin işleniş ve kamuoyuna ulaştırılması noktasında basın mensuplarına eğitim verilmesini amaçlayan proje tanıtımını İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın yaptı. On ay sürmesi planlanan eğitimlerde her ay bir gün eğitim için bir araya gelecek olan basın mensuplarına İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülenay Pınarbaşı, Doç. Dr. Serhat Çoban, Öğr. Gör. Onur Bayram, Doç. Dr. Tamer Bayrak, Prof. Dr. Deniz Yenğin, Çanakkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Çanakkale Basın Savcısı tarafından Çanakkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde çeşitli eğitimler verilecek.
Projenin amacı ve gelişimi ile ilgili bilgi veren ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Kadına yönelik şiddetin insanlık onurunun ve hukukun bildiğiniz gibi en temel ilkelerinin ihlali niteliğinde olduğunu belirtirken “Kadına yönelik şiddet sadece kadınlara değil bu anlamda tüm toplumu yaralayan bir sorun niteliğinde. Ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal farkındalığın oluşturulması adına yürütülen çalışmalara bizlerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak katkı sunmaya çalışıyoruz.
Bu kapsamda Üniversitemiz kadın ve aile çalışmaları uygulama ve araştırma merkezi yürütücülüğünde hayata geçen, kadına yönelik şiddet haberlerinde sıfır tolerans başlıklı projeyi ben çok değerli buluyorum. Projeye destek vererek geçen hafta imzalanan protokolle hayata geçmesini sağlayan sayın valiliğimize, sayın başsavcılığımıza, müdürlüğümüze destek ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.
Bu projenin özellikle medya tarafı var. Medya çalışanlarının kadın cinayeti ve kadın şiddeti haberlerini nasıl yansıtmaları gerektiği konusunda onlara katkı sunmak adına kıymetli faaliyetler yürütüleceğine inanıyoruz.
Medya mensuplarının kadın şiddeti haberlerinde, cinsiyetçi, damgalayıcı, cesaretlendirici ya da gerekçelendirici haber söylemlerinden kaçınmaları ve bu söylemlerin toplumu yönlendirmede olumsuz anlamda yönlendirmede ne kadar önemli olduğunu farkındalığının oluşacağına inanıyorum.
Proje kapsamında eğitimler, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal farkındalığın arttırılması noktasında önemli rol oynayacağını düşünüyoruz.
Projenin hazırlanmasında emeği geçen, destek veren tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyoruz. İnşallah projenin başarılı sonuçlara ulaşmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.